İthalat veya İhracat İşletmenizi Korumak için Döviz Riskinden Nasıl Korunuzsunuz?

Bir ithalat veya ihracat işi yürütmekle ilgili en büyük risk faktörlerinden biri, satışınız devam ederken bir yabancı para biriminin değerinin ABD dolarının değerine göre değişebilmesidir. Bu, ihracat karlarınızın bir kısmının çeviride kaybolabileceği anlamına gelir.

Denizaşırı alıcılar genellikle kendi para birimlerinde ödeme yapar ve bu para bankanıza yatırılmadan önce dolar ile değiştirilir. İşte bir örnek: Şirketinizin Fransa’ya ihraç ettiği ahşap sandalye sevkiyatı için 500.000 dolar alacağınızı düşündünüz. Ancak mallarınız bir mavnayla denizaşırı yollara çıkıp alıcı teslimatı aldığında, dolar euro karşısında zayıflar ve sonunda sadece 460.000 dolar alırsınız.

Flip tarafında: Dolar, zayıflamak yerine, alıcınızın kullandığı para birimine karşı aniden güçlenir. Malınız ulaştığında, üzerinde anlaştığınız dolar değerine eşit olması alıcıya yerel para biriminde daha pahalıya mal olur ve şimdi alıcı teslimatı almak ve satışı kapatmak istemez.

Gördüğünüz gibi, döviz dalgalanmaları gerçekten kârınızdan bir ısırık alabilir. Bu nedenle, bilgili ihracatçılar ve ithalatçılar, şirketlerini döviz değerlerinin değişmesi riskinden korumak için döviz riskinden korunma yöntemini kullanır. Uluslararası alanda faaliyet gösteren tüm büyük perakendeciler, kârlarının para birimi değişiklikleriyle aşınmadığından emin olmak için para birimi riskinden korunma yöntemini kullanır ve küçük işletmeler de bunu yapabilir.

Para birimini hedge etmenin birkaç yolu vardır.

Yabancı Banka Hesabı

Bir ithalatçıysanız ve yurtdışından mal satın almanız gerekiyorsa, para birimi koruma yöntemlerinden biri, ithalat yaptığınız ülkede bir hesap açmaktır. Döviz kuru uygun olduğunda, mevduat için yabancı hesabınıza ABD doları gönderin. Banka bunları yerel para birimine çevirecektir.

Şimdi para diğer ülkenin para birimine kilitlendi ve harcamaya hazır. Buradaki dezavantaj, döviz dalgalanmalarını zamanlamanın zor olmasıdır.

Döviz Vadeli Sözleşme

Büyük bankalar, esasen belirli miktarda doları gelecekteki bir tarihte dövizle değiştirmek için yapılan bir anlaşma olan vadeli döviz sözleşmeleri sunar. Bu, cari döviz kuru üzerinden bir ithalat alım veya ihracat satışını kilitlemenize ve üzerinde anlaşmaya varılan fiyatta işleminizi garanti etmenize olanak tanır.

Elbette, ABD doları daha sonra güçlenirse, bundan kâr edemezsiniz; bir döviz kuruna kilitlendiniz. Ancak işinizi zayıflayan bir doların riskinden korudunuz.

Vadeli işlem sözleşmesi

Vadeli sözleşmelere benzer şekilde, vadeli işlemler, gelecekte mevcut döviz kurlarına dayalı olarak üzerinde anlaşılan bir oranda para birimi satın alma taahhüdüdür. Chicago Mercantile Exchange veya London International Financial Future Exchange gibi saygın bir borsadan döviz vadeli işlem sözleşmeleri satın almalısınız.

Vadeli işlem sözleşmelerinin vadeli sözleşmelere göre önemli bir avantajı vardır: Bunlar için ikincil bir piyasa vardır, bu nedenle fikrinizi değiştirirseniz veya işinizin nakde ihtiyacı varsa sözleşmenizi vade bitmeden satmayı tercih edebilirsiniz. Öte yandan, vadeli işlem sözleşmeleri genellikle sabit bir nokta yerine bir dizi nihai döviz fiyatına izin verir, bu nedenle sözleşme vade tarihine ulaştığında istediğiniz tam döviz kurunu alamayabilirsiniz. Ayrıca, sözleşmeler yalnızca sabit tutarlarda sunulur, bu da vadeli işlemler yoluyla tam olarak istediğiniz tutarı korumayı zorlaştırabilir.

Para Birimi Seçenekleri

Bankalar, size belirli bir miktardaki dövizi belirli bir fiyattan, seçilen bir tarihte veya bu tarihten önce satın alma veya satma zorunluluğu getirmeyen ancak fırsat veren döviz seçenekleri sunar. Seçenekler, para biriminin alınabileceği veya satılabileceği fiyat ve üzerinde anlaşılan fiyattan satın alma fırsatınızın sona erdiği bir sona erme tarihi olan bir “kullanım fiyatı” ile gelir.

Özünde, vadeli işlemler ve seçenekler, döviz fiyatlarının nereye gideceği konusunda bahis oynamanıza izin verir. Sözleşme veya opsiyon geldiğinde en az gerçek oran kadar iyi olmasını umduğunuz bir oranda kilitlenirsiniz.

Sözleşmeler ve seçenekler hakkında not edilmesi gereken önemli bir dezavantaj, bu para birimi koruma stratejilerinin her birinin, riskten korunma aracını yöneten banka, borsa veya diğer tarafça alınan ücretler ve komisyonlarla birlikte gelmesidir. Para biriminden korunmak isteyip istemediğinizi değerlendirirken bu maliyetleri işletmeniz için tartın.

Kaynak: Carol Tice

Yorum Yazın