Çin’in ihracat büyümesi yavaşlıyor, Ukrayna krizi risk oluşturuyor

Çin’in ihracat büyümesi Ocak-Şubat döneminde büyük ölçüde baz etkileri nedeniyle yavaşladı ve veriler beklentilerin üzerinde olsa da, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali bu yıl küresel ticaret görünümüne ilişkin belirsizliği artırdı.

Pazartesi günü yayınlanan resmi verilere göre, giden sevkiyatlar yılın ilk iki ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %16,3 artarak analistlerin %15,0’lik artış beklentilerini geride bıraktı, ancak Aralık ayındaki %20,9’luk artıştan düştü.

İthalat, Aralık ayındaki %19,5’lik artıştan hafifleyerek %15,5 arttı ve tahmin edilen %16,5’lik artışın altında kaldı.

Gümrük dairesi, her iki ayda da düşebilecek olan Ay Yeni Yılı’nın neden olduğu bozulmaları yumuşatmak için birleşik Ocak ve Şubat ticaret verilerini yayınlıyor.

Fabrika faaliyeti normal olarak uzun tatil sırasında işçiler memleketlerine döndükçe önemli ölçüde yavaşlar. Ancak, bazı fabrikaların çalışmaya devam etmesine neden olan COVID-19 ile ilgili endişeler nedeniyle birçok fabrika işçisi üst üste üçüncü yıl eve dönmedi.

“Bu rakamlar muhtemelen iyi karşılanacak. S&P Global Ratings Asya Pasifik baş ekonomisti Louis Kuijs, Çin’in ihracatının yüksek olduğunu ve ithalatın da devam ettiğini söyledi ve ihracatın hala büyümeyi destekleyen ekonominin bir bileşeni olmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

“Ukrayna krizinin ekonomik etkisinin ne kadar süreceğini görmemiz gerekiyor. Çin’in ekonomisi genel olarak büyük ve dış şoklar karşısında bile büyümeye devam edebilmeli, ancak ihracat büyümesi etkilenecek.”

Çin’in artan ihracatı, geçen yılın büyük bölümünde beklentilerin üzerinde performans gösterdi ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyümeyi destekledi, ancak analistler, denizaşırı mal talebinin gevşemesi ve yüksek maliyetlerin ihracatçıları baskı altına alması nedeniyle sevkiyatların sonunda yavaşlamasını bekliyor.

Rusya’nın geçen ayın sonlarında “özel operasyon” olarak adlandırdığı Ukrayna’yı işgali ve Moskova’ya karşı artan uluslararası yaptırımlar, küresel ekonomi için yeni riskler doğurdu ve Çin’in fabrikaları için dünya çapındaki tedarik zinciri tıkanıklıklarından aylarca süren baskılara neden oldu.

Pekin Ekonomik Operasyon Derneği’nin eski müdür yardımcısı Tian Yun, Ukrayna’daki çatışma nedeniyle Çin-Avrupa ticaretinin kesintiye uğramasını bekliyor.

“Ukrayna krizi Çin-AB yük treni hizmetlerini durdurursa veya daha yavaş bir operasyon verimliliğine yol açarsa, AB ve Çin’in ticaretine olumsuz etkisi olacaktır. Bu en büyük risk olabilir” dedi Tian.

Fabrika yetkilileri ve analistlerin Reuters’e verdiği bilgiye göre, Ukrayna pazarlarına maruz kalan Çinli ihracatçılar sevkiyatları geciktirirken, Rusya’da işi olan bazı fabrikalar bir sonraki sevkiyatları düzenlemeden önce müşterilerinden ödeme bekliyorlar.

Pazartesi günkü gümrük verilerine göre, Çin’in Rusya’ya ihracatı yılın ilk iki ayında %41,5 artarak diğer ülkelerle birlikte büyümeyi geçti, Rusya’dan yapılan ithalat ise %35,8 arttı.

İTHALAT
Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu başkan yardımcısı Lian Weiliang, Ukrayna krizi nedeniyle artan enerji fiyatlarına rağmen ithalatçıların genel maliyet sorunlarının yönetilebilir kalmasını bekliyor.

Lian düzenlediği basın toplantısında, “Çin’in ham petrol ve doğal gaz ithalatının kaynağı çeşitlidir ve uzun vadeli sözleşmeler tüm anlaşmaların büyük bir bölümünü oluşturur” dedi. “Tüm taraflar sözleşmelere uyduğu sürece ithalat istikrarlı kalabilir.”

Analistler, enerji ve tarım ürünleri için daha yüksek fiyatların önümüzdeki aylarda ülkenin ithalat değerini artıracağını söylüyor.

Zhixin Yatırım Araştırma Enstitüsü kıdemli araştırmacısı Chang Ran, “Yurtiçi altyapı yatırımı başladığında, enerji ürünlerine olan talep artmaya devam edecek” dedi.

“Rusya-Ukrayna çatışması, ham petrol, doğal gaz, buğday ve diğerlerinin fiyatlarının bir süreliğine yükselmesine neden olabilir. Fiyat faktörü ithalatı destekleyebilir.”

Pekin, belirsiz bir küresel toparlanma ve ülkenin geniş emlak sektöründeki gerileme nedeniyle bu yıl %5.5 civarında daha yavaş bir ekonomik büyüme hedefliyor. Analistler, bunun yıllık büyümede keskin bir yavaşlamaya işaret etmesine rağmen, yine de daha fazla politika desteği gerektirecek iddialı bir hedef olduğunu söylüyor.

Kaynak: Reuters (Reporting by Stella Qiu, Ellen Zhang and Ryan Woo; Editing by Sam Holmes and Raju Gopalakrishnan)

Yorum Yazın